Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie bułki z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 300 g
drożdże 10 g
mleko 100 ml
masło 50 g
cukier 80 g
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułki z kruszonką

Drożdże utrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka, zostawić aż zaczną pracować.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać roztopione masło, pracujące drożdże i stopniowo dodając mleka ugniatać aż powstanie gładkie elastyczne ciasto, jeżeli będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto uformować w kulę i odłożyć do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę z cukru, mąki i masła.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, uformować podłużne lub okrągłe bułki, posypać kruszonką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 st, piec bułki ok. 15-20 minut w zależności od wielkości.


Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 16.02.2012 17:30
pyszne!
Kas2 13.02.2012 21:47
świetne! pięknie wyrosły
1j1o1l1a1 11.02.2012 18:07
smakowite :)
treonina 11.02.2012 17:23
idealna ze świeżym masełkiem na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak