Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa wg. freekate

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 0,5 kg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
śliwki suszone 10 szt
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej do smażenia
mąka 2-3 łyżki
jabłko kwaśne 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa wg. freekate

Cebulę pokroić w piórka. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki.
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną wątróbkę oprószyć mąką.
Cebulę podsmażyć na oleju na głębokiej patelni, gdy się zeszkli dodać czosnek, jabłka i śliwki. Przesmażyć i odłożyć na miseczkę.
Na patelnię wrzucić wątróbkę i krótko obsmażyć, tylko tyle żeby mąka się zrumieniła. Wątróbkę przełożyć na miseczkę z cebulką, na patelnię nalać trochę wody, przemieszać żeby odgotować podsmażoną mąkę, dodać wątróbkę i cebulą z jabłkiem, posypać pieprzem i papryką, uzupełnić wodą aby zakryć wątróbkę i dusić ok. 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkryć, posolić i odparować wodę do uzyskania gęstego sosu.

Podawać z ziemniakami lub kaszą, najlepiej w towarzystwie konserwowej papryki lub ogórków.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.02.2014 10:33
zjadłabym taką wątróbeczkę
IZABELA29 23.02.2012 08:17
lubie wątróbkę .
Anio?eczek 12.02.2012 19:09
super!
Lilo 11.02.2012 22:48
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak