Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym winem i świeżą miętą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kaczki 300 g
pierś z kurczaka 1 sztuka
wątróbka drobiowa 100 g
borowiki 100 g
orzechy pistacjowe 50 g
jajko 1 sztuka
masło 1 sztuka
wędzony boczek kilka plasterków
skórka z pomarańczy 1 sztuka
oliwa - -
sól - -
Pieprz czarny mielony Prymat - -
Liść laurowy suszony Prymat - -
ziele angielskie - -
pomarańcza 3 sztuki
cukier 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
śliwowica 20 ml
pieprz czerwony 1 łyżeczka
winiak 50 (klubowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym winem i świeżą miętą

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i zmiksować z żółtkiem i śmietaną. Podczas miksowania dodawać cienkim strumieniem roztopione masło. Masę doprawić do smaku, dodać grzyby, orzechy pistacjowe i otartą skórkę z pomarańczy, a na zakończenie ubitą z białek pianę. .
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 120˚C, po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości wycisnąć sok i zagotować go wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania dodać pomarańcze i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa brioche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grzegorz9 24.01.2012 22:10
wygl?da dobrze musz? spróbowa?
Marta1986 05.12.2011 11:31
super
Anna141
Anna141 02.07.2011 10:27
bardzo dobre
magical66 14.05.2011 23:36
pyszności
Tika4444 08.03.2011 07:54
super danie
Mariolka1 19.02.2011 20:40
jakie wykwintne połączenie:)
berys18 26.11.2010 10:04
wspaniały pasztecik
Gonia555 24.11.2010 17:22
Sama nazwa juz zachęcająco brzmi...
Barbara55 09.11.2010 14:15
ale pasztet
rakow2
rakow2 02.11.2010 15:54
pasztet ekstra
marta639 17.09.2010 15:23
Polecam ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak