Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pływające jajka z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
wędzona szynka 4 duże plastry
pieczarki 40 dkg
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
ser z niebieską plaśnią 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pływające jajka z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Pływające jajka z pieczarkami foto
2
Silikonowe foremki do gotowania jajek wyłożyć plastrami szynki, do każdej wbić po 1 jajku.
Krok 2 - Pływające jajka z pieczarkami foto
3
Na jajkach rozłożyć gorące pieczarki i pokruszony ser (ja dałam ser Błękitny Lazur).
Krok 3 - Pływające jajka z pieczarkami foto
4
Do garnka wlać wodę (ok. 3-4 cm) i zagotować. Do wrzątku włożyć ostrożnie foremki z jajkami.
Krok 4 - Pływające jajka z pieczarkami foto
5
Gotować ok. 10-15 minut pod przykryciem (aż jajka uzyskają odpowiednią konsystencję). Ugotowane jajka wyjąć z foremek. Podawać np. z majonezem i odrobiną ketchupu.
Krok 5 - Pływające jajka z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 21.10.2012 22:33
pycha
Dorian 21.10.2012 22:31
pieknie podane i pyszne
Sroczka 19.10.2012 21:46
Ciekawy przepis. Nigdy takich nie jadłam.
Weronika_eM 29.07.2012 21:07
ciekawy przepis
Anna146 11.02.2012 10:55
oryginalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak