Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z miodem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3,5 szklanki
mąka pełnoziarnista 2 szklanki
mąka pszenna razowa 1 szklanka
otręby pszenne 1 szklanka
sól 1,5 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 1 szklanka
miód 2 łyżki
białko do posmarowania
drożdże świeże 50 gram
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z miodem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, miodu i 1 łyżeczki mąki, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb z miodem foto
2
Mąki wymieszać z otrębami i solą.
Krok 2 - Chleb z miodem foto
3
Do suchych składników wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Krok 3 - Chleb z miodem foto
4
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i umieścić w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Krok 4 - Chleb z miodem foto
5
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem.
Krok 5 - Chleb z miodem foto
6
Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny.
Krok 6 - Chleb z miodem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 19.12.2013 21:51
Pyszny domowy chlebek.
Alex_M 13.12.2013 09:51
świetny chlebek :)
Juleczka20 24.10.2012 20:27
fajny chlebuś
kate.500 24.10.2012 07:11
pyszny
ziutula
ziutula 11.02.2012 00:18
tylko domowy chleb, na kupny szkoda zdrowia i kasy...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak