Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nóżki cielęce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nóżki cielęce 6 szt
włoszczyzna 60 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 2 kulki
sól
pieprz
mąka 30 dkg
jajko 3 szt
olej 4 łyżki
smalec 7 dkg
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: nóżki cielęce

Nóżki opłukać , włożyć do rondla z wrzącą wodą, zagotować odcedzić i poprzecinć w zdłuż. Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować, następnie dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, Gdy mięso będzie miękkie , odcedzić wodę , usunąć kości, każdą nuszkę przeciąć na dwa prostokąty, ułożyć na desce, przycisnąć drugą deską, obciążyć i pozostawć do zastudzenia. Przygotować ciasto, mąkę rozmieszać z żółtkami, olejem i wodą, ciasto posolić i dodać pianę ubitą z białek. Przygotowane mięso przekrajać na polowy, posolić i posypać pieprzem, zanużyć w cieście i smażyć na silnym rozgrzanym smalcu z oby dwuch stron na złoty kolor..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 22.12.2012 20:55
Fajne
Wafelek2601 11.12.2012 09:23
Super
Dorota59 16.09.2012 10:32
coś dla mnie
Motorek 12.07.2012 09:13
pycha
Jolanta14 12.02.2012 14:17
smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak