Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 2 kg
pieczrki 1,5 kg
cebula 4 szt
woda letnia 1 szkl
olej
sól
pieprz
mąka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami

Kroki postępowania

1
Kapustę jeśli jest kwaśna wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. 3 cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem podsmażyć do miękkości. Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto
2
Na duży blat lub stolnicę wysypać 1 kg mąki. Zrobić w środku dołek i wlać tam trochę letniej wody. Posolić wg gustu.
Krok 2 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto
3
Wyrobić ciasto. - jest gotowe, gdy nie klei się do rąk i tworzy jednolitą masę.
Krok 3 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto
4
Powstałe ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą po kolei rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką lub słoikiem krążki.
Krok 4 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto
5
Do Każdego z osobna kręgu położyć łyżkę wcześniej przygotowanego farszu, złożyć placek na pół i skleić palcami brzegi tworząc pieróg. Odkładać je najlepiej na ściereczkę posypaną wcześniej mąką aby się nie skleiły. Gdy pierogów jest dużo, można jedną warstwę przykryć drugą ściereczką, którą również oprószamy mąką.
Krok 5 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto
6
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wlewamy 1 łyżkę oleju i kolejno wrzucamy przygotowane pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, czekamy 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
Krok 6 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto
7
W zależności od upodobania, można przygotować smażoną cebulkę do polania pierogów. W tym celu obraną cebulę kroimy i półplasterki lub kostkę i smażymy z dodatkiem szczypty soli aż uzyska złoty kolor.
Krok 7 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto
8
Życzę wszystkim SMACZNEGO!!!! :)
Krok 8 - Pyszne pierożki z kapustą i grzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 14.02.2012 18:00
świetne
ziutula
ziutula 11.02.2012 00:21
dobre pierogi to mogę jeść i jeść...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak