Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z dżemem truskawkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
mleko 2,5 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 200 gram
drożdże 150 gram
cukier 10 łyżek
dżem truskawkowy do nadziewania
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z dżemem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Drozdże kruszymy i zasypujemy cukrem2 łyzki , po kilku minutach mięszamy aż się rozpuszcza. Mleko gotujemy z masłem , dodajemy pozostały cukier. makę przesiewamy, zalewamy gotujacym mlekiem i dokładnie mięszamy. Gdy troche przestygnie, do drozdzy dodajemy szczypte soli i wlewamy je do maki. Wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto będzie odstawac od miski i dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy. Ciasto ma stać 2 godziny, co pół godziny lekko zagniatamy.
Krok 1 - Bułeczki z dżemem truskawkowym foto
2
Z ciasta formujemy , placuszki, które nadziewamy dżemem truskawkowym i formujemy bułeczki zlepiając boki. Układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrosnięcia.
Krok 2 - Bułeczki z dżemem truskawkowym foto
3
Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Bułeczki z dżemem truskawkowym foto
4
Podajemy na ciepło i zimno, można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Bułeczki z dżemem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agabi
agabi 10.02.2012 20:17
koniecznie muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak