Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewa do peklowania mięsa

5.0
(138)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zalewa do peklowania mięsa - przepis z łatwo dostępnych składników. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

Składniki:

woda 2 litry
cukier 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1 szczypta
czosnek 4 ząbki
Owoc jałowca cały Prymat kilka sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewa do peklowania mięsa

Sprawdzony przepis na zalewę do marynowanie mięsa. Lubisz domowe wędliny? Dowiedz się:

Jak peklować szynkę?

Jak peklować mięso?

Peklowanie mięsa - 2 sposoby

1.

Wodę gotujemy. Do zagotowanej wrzucamy ziele, listki, owoce jałowca, zostawiamy pod przykryciem do ostudzenia.

2.

Następnie do ostudzonej dodajemy resztę przypraw i pokrojony w plasterki czosnek.

3.

Marynaty starcza na około 2-3 kilo mięsa. Mięso zanurzamy w marynacie i peklujemy w zimnym miejscu ok. 7 dni. Mięso należy obracać co 2-3 dni i obciążyć, żeby nie wypływało.

 

Jak peklować mięsa na mokro?

Peklowanie mięsa na mokro to proces, w którym mięso jest namaczane w roztworze peklowym przez określony czas. Zalewę do peklowania mięsa składa się z wody, soli peklowej, przypraw, cukru i innych składników.

Proces peklowania na mokro służy ulepszeniu smaku, konsystencji mięsa oraz wpływa na jego trwałość.  Zalewa do peklowania penetruje mięso i wiąże się z jego białkami. Mięso zyskuje na soczystości i elastyczności. 

 

Ile należy peklować mięso na mokro?

Proces peklowania na mokro zależy od rodzaju mięsa, wielkości kawałka oraz metody przygotowania. Na przykład mięso wieprzowe o wadze 2,5-3kg należy peklować około tygodnia. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 02.01.2013 16:19
super zalewa
pawelek180844 20.05.2012 14:25
super :)
owca441 14.05.2012 19:14
przyda się
teresa18 05.04.2012 19:29
ciekawa
joanna77 03.04.2012 09:49
super
Anna152 02.04.2012 08:15
mniam
Seba 21.03.2012 09:35
extra
traktorek 17.02.2012 18:23
marynata i kawałek mięsa i już mamy coś wspaniałego
ewaa 16.02.2012 20:04
fajna:)
misia53 11.02.2012 15:57
ten przepis sobie zachowam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak