Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy sernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 g
cukier 3/4 szklanki
masło 150 g
zmielone migdały 80 g
żółtko jajek 2 szt
miód 5 łyżek
mąka ziemniaczana 50 g
cukier 50 g
cynamon Prymat
twaróg 250 (półtłusty)
jabłka 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy sernik

Z podanych na ciasto składników ugniatamy ciasto i dzielimy je na dwie porcje-3/4 ciasta wylepimy spód i brzegi tortownicy o średnicy 26cm, a resztę zostawiamy na wierzchnią warstwę. Obie wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody, wsypujemy cukier, szczyptę zmielonych goździków oraz cynamonu i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy już się uduszą należy odcisnąć z jabłek sok, np wrzucając je na sitko. Odcedzony sok zostawiamy-będzie potrzebny do sera. Twaróg ucieramy z miodem i żółtkami. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w soku jabłkowym, a następnie łączymy z serem. Tak przyrządzoną masę serową rozsmarowujemy na spodzie ciasta, na nią wrzucamy uprażone jabłka, a na sam wierzch pozostawione ciasto. Ja zazwyczaj ścieram je na tarce z grubymi oczkami. Ciasto pieczemy w 180stopniach przez 30-40minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 10.02.2012 17:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak