Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuk
mąka pszenna 0,5 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 3/4 szklanka
jabłka 1,5 szklanka
galaretka 1 sztuk
śmietana 30% 3 opakowanie
fix do śmietany 2 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z musem jabłkowym i z bitą śmietaną

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Moja blacha miała wymiary 21 cm x 36 cm i biszkopt wyszedł niezbyt wysoki, ale w sam raz na to ciasto. Do przekrojenia jednak się nie nadaje. Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki lub drobniej. Gotujemy na małym ogniu z cukrem i 1 szklanką wody, tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już miękkie (po około 15 minutach gotowania), dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy z usztywniaczem i wykładamy na jabłka. Możemy wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 29.12.2012 22:24
smaczny
Justyna Jussstiii 03.03.2012 11:31
super
jasiek 27.02.2012 11:12
nie przepadam, ale wygląda super
staropolanka5 10.02.2012 21:59
smaczy jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak