Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wykwintna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler konserwowy 1 słoik
kukurydza w puszce 1 puszka
por (biała część) 1 sztuka
ananas w puszce 1 puszka
jaja 5 sztuk
ser żółty 25 dag
majonez
szynka gotowana 6 plastrów
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wykwintna

Sałatkę można przygotować na 2 sposoby; warstwowo, albo mieszając składniki.
Przygotowując warstwowo warto użyć przezroczystego naczynia.
I warstwa: seler konserwowy odsączyć i pokroić w krótsze niteczki (zalewę zostawić, będzie potrzebna), dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Posmarować majonezem.
II warstwa: por pokroić w prążki, sparzyć, odsączyć i dodać, ananas pokroić w kostkę. Posmarować majonezem.
III warstwa: szynkę pokroić w paseczki, jabłka zetrzeć na grubej tarce w innej miseczce, zalać sosem z selera i zostawić na 30 minut (zapobiegnie to ciemnieniu jabłek), po tym czasie odsączyć jabłka i wyłożyć na sałatkę. Posmarować majonezem.
IV warstwa: jaja ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce, ser zółty zetrzeć na grubej tarce. Posmarować majonezem.
Naczynie nakryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

radosna29 17.02.2012 17:57
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak