Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z wiórkami kokosowymi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 łyżka
masło 3 łyżka
mleko 2% 1 szklanka
sól 1 szczypta
cukier 6 łyżek
drożdże 0,5 kostka
jajko 1 sztuk
mąka pszenna 600 gram
wiórki kokosowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z wiórkami kokosowymi

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( nie gorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść . Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ciasta posypać dużą ilość wiórek kokosowych tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 12.03.2013 15:29
z kokosem brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak