Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj smażony z frytkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 5 łyżka
olej 1 litr
cytryny 2 plasterk
sól 2 szczypta
pieprz 2 szczypta
ziemniaki 600 gram
filet z mintaja 2 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj smażony z frytkami

Ziemniaki wyszorować, następnie pokroić za pomocą krajalnicy do frytek w słupki- frytki. Smażyć w głębokim tłuszczu- 3/4 litra oleju. Filety opłukać i osuszyć, używając papierowego ręcznika. Obtoczyć filety w mące. Rozgrzać olej- 1/4 litra na patelni, ułożyć na niej filety z dorsza, następnie oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, aż ryba będzie gotowa do spożycia ( 10 minut). Po usmażeniu należy skropić sokiem z cytryny. Podawać z usmażonymi frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak