Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kilogram
cynamon Prymat 0,5 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżka
woda 1/4 szklanka
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy

Jabłka umyć i osuszyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne oraz ogonki. Umyte i przygotowane jabłka obrać zetrzeć na tarce jarzynowej, 60 dag jabłek zagotować w małej ilości wody, gdy zrobi się jednolita masa dodać resztę jabłek i gotować do odpowiedniej gęstości (pół godziny), dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Nakładać gorący dżem do słoików, dokładnie zakręcić i ustawić je do góry dnem. W podobny sposób można zrobić dżem z innych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak