Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
otręby pszenne 20 g
jajko 1 sztuka
woda ok 3 łyżki
sól 1 szczypta
Dodatki:
szpinak 125 g
serek śmietankowy 150 g
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat
feta 270 g
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z otrębami i solą, wbijamy jajko i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając wodę. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite to formujemy kulę i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10-15 minut.
Krok 1 - Tarta ze szpinakiem foto
2
Szpinak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty, potem przerzucamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Jak szpinak obeschnie, siekamy ostrym nożem i mieszamy z serkiem. Doprawiamy do smaku świeżo startą gałką, pieprzem i odrobiną soli (pamiętając, że dodamy jeszcze słoną fetę).
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem foto
3
Na podpieczony spód przekładamy szpinak, na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem foto
4
Z roztrzepanego jajka i gęstego jogurtu naturalnego robimy sos, który doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4 - Tarta ze szpinakiem foto
5
Sosem polewamy tartę
Krok 5 - Tarta ze szpinakiem foto
6
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
Krok 6 - Tarta ze szpinakiem foto
7
Tarta ze szpinakiem na spodzie z otrębami
Krok 7 - Tarta ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak