Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z ubitą śmietanką o smaku kokosowym w czekoladzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanka
jajko 4 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier kryształ 3/4 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
olej 1/4 szklanka
sól 1 szczypta
śmietanka kremowa 4 opakowanie
cukier puder 4 łyżka
likier kokosowy 2 kieliszek
płatki migdałowe 1/2 szklanka
polewa czekoladowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z ubitą śmietanką o smaku kokosowym w czekoladzie

Mąkę tortową połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać składniki na sicie. Jajka sparzyć i oddzielić białek od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem oraz z cukrem pudrem. Żółtka utarte dodać do mąki, zmiksować składniki, dodać olej, dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika do temp. 180- 190 stopni C na około 40-45 minut. Upiec ciasto, wyjąć, ostudzić i przekroić na połowę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną. Dodać likier kokosowy i wsypać płatki migdałowe, zmiksować razem wszystkie składniki. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę i przykryć drugim biszkoptem. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, posypać kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak