Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polska Czarnina

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pietruszka 1
seler 1
marchew 2
cebula 1
pora 1
pieprz
sól
ocet 1/5 szklanki
krew z kaczki 1 szklanka
skrzydełka z kaczki 2
śliwki suszone 1 szklanka
makaron wstążki 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Polska Czarnina

Do gotującej się wody wrzucić 2 skrzydełka. Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę wrzucić do skrzydełek. Doprawić pieprzem i sola. Całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości około 40 minut od czau do czasu mieszając. 10 minut przed końcem gotowania wlewamy 1 szklankę krwi z kaczki, wrzucamy śliwki i wlewamy ćwierć szklanki z octu. W osobnym garnku do wrzącej wody wrzucamy 350g makaronu wstążki gotujemy do miękkości około 10 minut.Po ugotowaniu makaronu makaron odcedzamy z wody. Dodajemy odrobinę makaronu na talerz i zalewamy czarniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak