Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
śmietana 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
jajko 1
margaryna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
rodzynki 5 dag
jajko 5
olej 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 opakowania
posypka kolorowa
ser biały twarogowy 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

2 szklanki mąki, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki oliwy, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżkę margaryny i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do pieczenia uprzednio natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Na ciasto wylać masę serową: 4 żółtka i 1 jajko utrzeć z 1 szklanką cukru. Nadal ucierając, dodawać porcjami na przemian ser, olej oraz mleko, a na końcu proszek budyniowy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać namoczone rodzynki. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu polać gotową polewą czekoladową, udekorować kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 10.02.2012 18:00
super
foczka-ks 09.02.2012 22:51
smaczny , tez tak robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak