Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa na żeberkach z ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 0,5 kg
ogórki kiszone 5-6 szt
marchew 1 szt
korzeń pietruszki 1 szt
seler kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
ziele angielskie 2-3 szt
pieprz ziarnisty 5-6 szt
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
śmietana 18-procentowa 2-3 łyżki
ryż 1 woreczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa na żeberkach z ryżem

Mięso podzielić na mniejsze porcje, umyć i wrzucić do wody, pogotować. Wytworzone "szumowiny" zebrać łyżką cedzakową i dodać liście laurowe, ziela, pieprz, posolić, ew. dodać łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. W tym czasie przygotować jarzynki - wszystkie zetrzeć na tartce na dużych oczkach, włącznie z ogórkami kiszonymi. Po około 30 minutach jarzyny - bez ogórków - dodać do mięsa, po kolejnych 15 minut dodać ogórki. Ogórki można wcześniej przesmażyć na patelni z odrobiną masła - wtedy zmiękną. W osobnej wodzie ugotować ryż. Gdy zupa nabierze już fajnego ogórkowego smaku (jeśli jest zbyt słaby można dodać trochę wody "spod ogórków") dodać ryż i śmietanę. Chwilę pogotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.08.2013 21:36
takiej nie jadłam
Natalia/tubisiek 24.03.2012 08:33
nie jadłam ogórkowej z ryżem... sama nie wiem dlaczego, następnym razem taką zrobię :)
MAR3STA 18.02.2012 08:59
pyszna zupka
Kuchareczekjeden 14.02.2012 20:21
uwielbiam
Robert10 14.02.2012 17:30
a ja też często robie z ryżem
cooleczka 13.02.2012 19:22
przyznam że z ryżem jeszcze nie próbowałam
owocówka 09.02.2012 19:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak