Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 70 dag
drożdży 1/3 kostki
cukru 3 łyżki
jajko 2 szt
mleko 200 ml
margaryny 60 gram
soli 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 1/3 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą

Nadzienie:
40 dag malin,
2 łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone,
1 żółtko,
tabliczka białej czekolady,
1 jajko

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Przykryć i odstawić na godz. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na natłuszczonej i wysypanej cienko mąką blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy.

Serek utrzeć z żółtkiem oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po łyżeczce rozgniecionych malin. Posypać cukrem pudrem. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25 min w temp. 190st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 05.12.2013 19:04
Jeśli są tak pyszne jak wyglądają to ... :-)
adelajda 21.11.2013 18:33
lubię drożdżowe ciasto :)
Iwusia 17.10.2013 22:02
ale one wspaniałe
caralajna 31.12.2012 07:51
idealne
Kas2 15.08.2012 21:46
piękne bułeczki
IZABELA29 12.08.2012 09:31
coś fajnego ,coś pysznego
anemon 13.07.2012 08:32
Przepis bardzo na czasie, a Twoje bułeczki bardzo apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak