Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowy torcik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
wino białe 3/4 szklanki
śmietana 30% 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowy torcik

Połowę żelatyny namoczyć w wodzie, a gdy nasiąknie, rozpuścić ją w podgrzanym winie i odstawić w chłodne miejsce. Cukier waniliowy i połowę cukru pudru ubić z 1 i 1/2 szklanki kremówki na sztywno, wymieszać z żelatyną. Pozostałą żelatynę namoczyć. Truskawki umyć, odszypułkować, kilka najdorodniejszych odłożyć, a resztę zmiksować z sokiem cytrynowym i resztą cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w 1-2 łyżeczkach gorącej wody, a potem wymieszać z truskawkami. Krem przełożyć do tortownicy, wstawić do lodówki na 3-4 godz. Resztę kremówki ubić. Bitą śmietanę nałożyć do szprycy z gwiazdkową końcówką i wycisnąć na tort. Udekorować odłożonymi truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna138 20.03.2012 21:32
pycha
Wafelek2601 16.02.2012 14:36
świetny
ziutula
ziutula 11.02.2012 00:27
lekki deserek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak