Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bananowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
cukier 25 dag
mąka pszenna 4 dag
mąka ziemniaczana 4 dag
orzechy 3 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
marmolada 3 łyżki
mleko 3 szklanki
śmietana 30% 20 dag
budyń czekoladowy 2 opakowania
galaretka cytrynowa
banan 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bananowy

Przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Ubijając białka, stopniowo wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i, nadal ubijając, wsypać obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, i orzechy. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą. Piec 20 min w temperaturze 200 C. Upieczony biszkopt wystudzić. Podgrzać marmoladę, posmarować z połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia i, mieszając, wlewać budyń. Nadal mieszać, aż budyń wystygnie. Obrać banany, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę ułożyć na biszkopcie. Ubić połowę śmietany, wymieszać z zimnym budyniem. Posmarować ciasto kremem, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, na wierzchu rozłożyć resztę babanów. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Stygnącą polać tort i wstawić go do lodówki. Ubić esztę śmietany. Przed podaniem udekorować tort ubitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna138 24.04.2012 23:31
super
kokoszka
kokoszka 09.03.2012 21:24
mniami
Wafelek2601 24.02.2012 19:25
ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak