Przygotować ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Ubijając białka, stopniowo wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i, nadal ubijając, wsypać obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, i orzechy. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą. Piec 20 min w temperaturze 200 C. Upieczony biszkopt wystudzić. Podgrzać marmoladę, posmarować z połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia i, mieszając, wlewać budyń. Nadal mieszać, aż budyń wystygnie. Obrać banany, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Połowę ułożyć na biszkopcie. Ubić połowę śmietany, wymieszać z zimnym budyniem. Posmarować ciasto kremem, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, na wierzchu rozłożyć resztę babanów. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Stygnącą polać tort i wstawić go do lodówki. Ubić esztę śmietany. Przed podaniem udekorować tort ubitą śmietaną.