Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
masło 75 gram
mleko 1 szklanka
drożdże 0,5 kostki
woda 2 łyżki
jaja 2 szt
sól do smaku
cukier 5 łyżek
budyń
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać (tylko podgrzać!) w rondelku i zdjąć z ognia. Wymieszać z drożdżami - drożdże powinny się dobrze rozpuścić. Dodać do tego cukier i wymieszać. Do dobrze wymieszanego dodać jajko, szczyptę soli, miękkie masło, mąkę, wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 1 - Drożdżówki z budyniem foto
2
Jeżeli mocno klei się do rąk można dodać trochę więcej mąki. Włożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1,5 godziny.
Krok 2 - Drożdżówki z budyniem foto
3
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać z niego prostokąty. Na każdy nakładać łyżkę budyniu i zawijać. Gotowe posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku w temp. 220 stopni przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Krok 3 - Drożdżówki z budyniem foto
4
Tak wyglądają gotowe drożdżówki czekające na upieczenie.
Krok 4 - Drożdżówki z budyniem foto
5
Gotowe polukrować. SMACZNEGO!
Krok 5 - Drożdżówki z budyniem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.08.2013 21:36
moje ulubione drożdżówki
gosia561 20.06.2012 23:42
świetne
Mariusz10 17.06.2012 17:48
smaczne
Piotr24 25.04.2012 20:10
wyglądają apetycznie
Dorian 28.03.2012 07:52
sliczne i pyszne
fictor123 09.03.2012 11:59
super
joanna77 10.02.2012 16:38
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak