Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kilogram
kiełbasa zwyczajna 1 sztuk
boczek 8 plasterek
cebula 1 sztuk
ogórki konserwowe 3 sztuk
olej do smażenia 1/4 szklanka
musztarda 2 łyżka
sól 0,5 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe

Mięso opłukać pod zimną bieżącą wodą, pokroić na plastry ok. 1 cm, wysuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa na cienką roladę. Boczek pokroić na plastry, kiełbasę na grubsze słupki (mniej więcej na długość rolady), cebulę w piórka, ogórki na cztery ćwiartki. Teraz każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i układamy: boczek, kiełbasę, cebulę, ogórek - dokładnie spinamy wykałaczkami. W naczyniu z przykrywką rozgrzewamy olej (lub smalec) i układamy rolady. Obsmażamy z każdej strony. Obniżamy temperaturę na płycie, w razie potrzeby dolewamy trochę wody, przyprawiamy solą i pieprzem - przykrywamy. Mięso dusimy około 1- 1,5 godziny. . Jeżeli sos jest za rzadki możemy podbić go niewielką ilością rozmieszanej w wodzie mąki pszennej lub ziemniaczanej. Roladę podajemy polaną sosem z dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 09.02.2012 14:39
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak