Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka
słonecznik łuskany 1 szklanka
siemię lniane 1 szklanka
pestki dyni 0,5 szklanki
płatki owsiane 0,5 szklanki
otręby pszenne 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
drożdże 10 dag
cukier 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty

Kroki postępowania

1
ZAKWAS:
0,5 szklanki mąki pszennej
letnia woda

3 dni wcześniej robimy zakwas. Do szklanki przesypujemy mąke i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości szklanki - mieszamy i zostawiamy w miejscu o temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty foto
2
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wszystkie ziarna, sól zakwas oraz odrobinę ciepłej wody wedle potrzeby i zagnitamay ciasto, tak by się nie lepiło do rąk. Następnioe odkładamy na 2h.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty foto
3
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i płynne wlewamy do odstanego ciasta. Ponownie zagniatamy jednolite ciasto dodając tylwopdy by ciasto miało odpowiednią konsytencje. Jeśli lepi się do rąk to dodajemy mąki.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty foto
4
Ciasto nakładamy do 3 foremek wysypanych mąką, które ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 3-4h).
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty foto
5
Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200*. wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Krok 5 - Chleb wieloziarnisty foto
6
po upieczeniu smarujemy skórkę wodą i czekamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 6 - Chleb wieloziarnisty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.03.2016 13:54
Jaka produkcja ho ho ho.....
smile 12.03.2013 22:36
najlepszy chlebek;)
pacpaw 05.12.2012 20:08
syty i smaczny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak