Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa meksykańska w chlebie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litr
kukurydza w puszce 1/2 puszka
pieprz 2 szczypta
sól 2 szczypta
czosnek 2 ząbek
śmietana 12% 1/4 szklanka
jajko 3 sztuk
masło 10 dkg
wieprzowina 40 dkg
oliwa 2 łyżka
Chleb wiejski 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska w chlebie

Do garnka wkładamy drobno pokrojony chleb, wydrążony z chlebków przeznaczonych na zupę( środki wydrążamy) i wlewamy ok. 2 l wody, następnie stawiamy na małym ogniu. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, następnie zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i ucieramy razem. Chleb gotujemy ok. 30 min często mieszając, w trakcie dodając kawałek masła, sól i pieprz. Po zagotowaniu, całość przecieramy przez gęste sito (można zmiksować), następnie wlewamy do garnka i czekamy, aż całość się zagotuje. Dodajemy uduszone mięso oraz odsączoną z wody kukurydzę, gotujemy na wolnym ogniu. Po zestawieniu zupy z ognia oddzielamy żółtko od białka, żółtka ubijamy ze śmietaną, solą, pieprzem i dodajemy do całości. Wszystko trzeba dobrze wymieszać. Gotową zupę należy podawać w wydrążonych chlebkach, natartym oliwą z czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 25.10.2012 08:38
pyszności
JUSTYNA61 28.02.2012 10:00
pyszności :)
agabi
agabi 09.02.2012 14:02
wygląda jak chleb pieczony w doniczce:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak