Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby duszone w śmietanie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kilogram
cebula biała 4 sztuk
śmietana 12% 3/4 szklanki
masło 3 łyżki
sól do smaku 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby duszone w śmietanie

W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie oczyścić grzybki. Umyć kilkakrotnie do momentu, aż woda z grzybów będzie czysta. Następnie grzybki pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, jednak mniejszą niż grzyby. W rondelku lub na wysokiej patelni rozgrzać masło a następnie do masła dodać cebulę, smażyć ją do uzyskania złotego koloru. Następnie należy dodać pokrojone w kostkę grzyby. Wszystko razem dusić przez około pół godziny na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać śmietanę oraz sól i pieprz i w dalszym ciągu jeszcze dusić przez około 15 minut. Serwować z gotowanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bogusiaz 27.09.2012 18:50
pycha
parysek10 10.02.2012 12:36
Już nie mogę się doczekać sezonu na grzyby :)
parysek10 10.02.2012 12:36
Już nie mogę się doczekać sezonu na grzyby :)
Dorota59 09.02.2012 14:40
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak