Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z fasoli do chleba

5.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasta z ugotowanej fasoli - zaplanuj jej przygotowanie nieco z wyprzedzeniem. Przeczytaj przepis, aby dowiedzieć się jak ją zrobić krok po kroku. 

Składniki:

cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
fasola 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z fasoli do chleba

Przygotuj od razu więcej pasty z fasoli. Jest pyszna, sycąca i pożywna. Nadaje się do kanapek przygotowywanych na kolację, jak i tych zabieranych do pracy. Ciekawa alternatywa dla pasty jajecznej, z awokado czy makreli. Polecam.

Aby pasta wyszła idealna w smaku koniecznie przed przygotowaniem przepisu, przeczytaj dokładnie opis.

Kroki postępowania

1
Umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka.
Krok 1 - Pasta z fasoli do chleba foto
2
Obrane i umyte cebule drobno siekam, a następnie smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek, pieprz kajeński i dokładnie mieszam.
Krok 2 - Pasta z fasoli do chleba foto
3
Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając. Jeśli to potrzebne jeszcze raz doprawiam do smaku pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Krok 3 - Pasta z fasoli do chleba foto
4
Gotową pastę przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.
Krok 4 - Pasta z fasoli do chleba foto

Wypróbuj też pastę z czerwonej fasoli. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.02.2014 23:20
świetny pomysl :)
anemon 31.01.2014 07:23
Polecam Wam, bo to bardzo smaczna pasta do chleba, a w dodatku tania i prosta do zrobienia.
Grazyna0211 30.01.2014 11:19
podoba mi się ten pomysł
Beata23 29.01.2014 16:55
ciekawy pomysł
Habibi 17.01.2014 12:31
Lata temu zajadałam się takimi pastami do tostów :) potem nam się trochę przejadły i na jakiś czas zapomnieliśmy o nich - czas najwyższy sobie przypomnieć, zwłaszcza zimą się u nas sprawdzały :)
Wacław 19.09.2013 21:40
świetna ,nie jadłem takiej
Aneta41 04.02.2013 20:09
lubię różnego rodzaju pasty
barbara11561 13.12.2012 16:12
pysznie wygląda
pacpaw 05.12.2012 20:06
świetny pomysł taka pasta, a kanapka posmarowana takim dodatkiem nabierze zupełnie innego smaku
anemon 19.09.2012 07:54
Tak, ale nie tylko, bo świetnie smakuje jako zamiennik masła na chlebie z plasterkiem szynki.
alaaa 18.09.2012 21:41
coś dla jaroszy świetny przepis
anemon 14.04.2012 20:07
Robię tą pastę dość często, bo lubią ją ci co jedzą mięso i zwłaszcza ci co mięsa nie jedzą, smaczna alternatywa dla różnych pasztetów.
iziona 14.04.2012 07:40
Niesamowity przepis, ale nabrałam na niego ochoty bo to coś nowego
IZABELA29 21.02.2012 08:28
jak dla mnie to coś czego jeszcze nie robiłam
anemon 09.02.2012 18:15
A to zupełnie odwrotnie jak moja fasola, która gotuje się momentalnie i muszę pilnować, bo jak widać na zdjęciu zaraz się rozgotowuje, ale to w przypadku tej pasty zupełnie nie przeszkadza.
ziutula
ziutula 09.02.2012 13:11
coś pomysłowego do zrobienia...tylko ja ostatnio trafiam na fasolę, która się moczy długo i gotuje i dalej jest twarda i niedobra....kupowałam w paczkach, na rynku na wagę..
anemon 09.02.2012 11:23
ben-ka trudno powiedzieć jak smakuje, fasola ma raczej mało wyrazisty smak, to cebula, czosnek i przyprawy decydują o smaku całości. Musi być dobrze doprawiona. Ta pasta też świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów.
ben-ka 09.02.2012 09:01
bardzo pomysłowy ten przepis,warto sprawdzic jak smakuje taka pasta.
anemon 09.02.2012 08:50
Robię ją dopiero od niedawna, różne jej wersje, bardzo nam smakuje. Bardzo dobrze smakuje samodzielnie z chlebem i jako zamiennik np. masła.
Anna146 09.02.2012 07:04
coś nowego - fajne smarowidło
stokrotka 09.02.2012 00:10
świetny pomysł
agabi
agabi 08.02.2012 22:18
musi być pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak