Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowa bułeczka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 600 gram
mleko 400 ml
sól
masło 100 g
jajko 2
drożdże 20 g
cukier 100 g
Nadzienie:
masło 150 g
cukier 120 g
cynamon 2 łyżeczki
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowa bułeczka

CIASTO: Mąkę, drożdże, cukier oraz szczyptę soli mieszamy bardzo dokładnie razem. Do tego dodajemy również rozpuszczone masło, mleko oraz wbijamy jajka. Całość bardzo dobrze mieszamy ze sobą i ugniatamy na ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto odkładamy do miejsca o pokojowej temperaturze, żeby wyrosło. 150 g masła, 120 g cukry, oraz cynamon mieszamy ze sobą. Kiedy ciasto wyrośnie to rozdzielamy je na dwie części. Do foremek wkładamy na dno ciasto, a następnie zrobione nadzienie i ponownie ciasto. Tak robimy z każdą bułeczką. Bułeczki smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy cukrem kryształkami. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż wyrosną i zarumienią się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.06.2012 11:18
dobra ta bułeczka :)
gosia47-47 12.02.2012 09:28
pyszna bułeczka
pioge7 09.02.2012 19:08
schrupałbym :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak