Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka z karmelizowaną jarzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2-3 szt.
marchewka mrożona 200 g
sos sojowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
miód 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
masło 2 łyżki
cukier brązowy 2-3 łyżki
groszek zielony 200 mrożony

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka z karmelizowaną jarzynką

Udka z kurczaka umyć, osuszyć.
Oliwę, ocet i sos sojowy wymieszać z miodem, sól morską i chili. Udka dokładnie natrzeć marynatą i zostawić na godzinę w lodówce. Po tym czasie Umieścić udka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i piec 45 min w temperaturze 160 st. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 15-20 minut żeby udka się przyrumieniły.
Marchewkę i groszek rozmrozić, odsączyć. Na patelni rozpuścić masło i dusić warzywa kilkanaście minut na niewielkim ogniu, żeby nie straciły jędrności. Dosypać cukier i zwiększyć ogień, smażyć mieszając aż cukier ładnie się skarmelizuje .
Podawać kurczaka z jarzynką, można z ziemniakami z wody.


Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 03.03.2012 18:04
pyszności
pacpaw 27.02.2012 21:33
świetne po prostu mistrzostwo
Jodaj 15.02.2012 07:35
pycha po prostu pycha :)
IZABELA29 12.02.2012 09:27
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak