Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z ziemniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 90 dag
mleko 300 ml
masło 5 dag
jajko 3 sztuki
drożdże 3 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1.5 łyżki
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z ziemniakami

W 100ml mleka rozpuścić drożdże, dodać do nich cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Do skręconych przez maszynkę ziemniaków dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, płynny tłuszcz i delikatnie ubite jajka na koniec dodać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, zagnieść gładkie ciasto które przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dostatecznie wyrośnie odrywając małe porcje ciasta uformować bułeczki które jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 st około 15 min, przed pieczeniem można bułeczki posmarować mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sandra9 03.10.2015 21:16
Ale nie napisane ile tych ziemniaków.
IZABELA29 02.04.2012 08:17
miałam gdzies przepis na chleb z ziemniakami ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak