Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Danie po węgiersku

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 70 dag
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 2 łyżeczki
pieprz
olej
mąka 5 łyzki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
wino wytrawne 150 ml
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Danie po węgiersku

Kroki postępowania

1
Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości, dodajemy do niego mielone papryki, sól czosnkową oraz nieco pieprzu. Wlewamy 3-4 łyżki oleju, po czym dokładnie mieszamy mięso wraz z przyprawami i pozostawiamy tak na 4-5 godzin.
Krok 1 - Danie po węgiersku foto
2
Na dno dużego garnka wlewamy niedużo oleju i chwili kiedy się dobrze nagrzeję wrzucamy zamarynowane mięso i podsmażamy, w chwili kiedy mięso się zarumieni wlewamy wino i bez przykrycia, na wolnym ogniu mięso powinno się gotować w samym winie przez około 10 minut. Po tym czasie wlewamy 1 litr zimnej wody, dodajemy liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela i na wolnym ogniu gotujemy nasz sos przez 60-70 minut (uzupełniamy braki wody).
Krok 2 - Danie po węgiersku foto
3
Na patelni podpiekamy mąkę na zasmażkę i do wystudzonej mąki wlewamy powoli gorący wywar spod mięsa – cały czas mieszając by nie powstały grudki, kiedy mąka się idealnie rozprowadzi wlewamy ją do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut cały czas mieszając – doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Danie po węgiersku foto
4
Dodatki:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz i sól
kwaśna śmietana
szczypiorek
ser żółty.

Obrane ziemniaki oraz cebule ścieramy na drobnych oczkach, następnie dodajemy jajka, mąkę oraz nieco pieprzu – dokładnie wszystko mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy dość grube i wielkie, okrągłe placki ziemniaczane.
Krok 4 - Danie po węgiersku foto
5
Z boku podłużnego talerza układamy 2 gorące placki ziemniaczane (jeden na drugim), a następnie posypujemy je startym serem żółtym. Na drugiej części talerza wylewamy nasz gulasz, który jest dość ostry dzięki papryce i ma przyjemny posmak wina. Pomiędzy gulaszem, a plackami robimy 2 kleksy śmietany, które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Danie po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 17.05.2013 11:58
bardzo dobre
pacpaw 05.12.2012 19:55
nie dość, że szczegółowo opisane to na dodatek pięknie podane
Justyna/Dzastus 30.07.2012 14:14
pyszne danie, robie cos podobnego, ale dodaje jeszcze swiezej papryki.
bartek8585 12.05.2012 18:07
lubię takie smaki
MAR3STA 08.02.2012 23:04
smaczne danie
suzana 08.02.2012 18:02
świetne
suzana 08.02.2012 18:02
świetne
Beatris 08.02.2012 15:56
Bardzo smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak