Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z powidłami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier puder 16 łyżek
masło 1
żółtka gęsie 2
powidła
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z powidłami

Kroki postępowania

1
Kurze jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu oddzielamy białka od żółtka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, miękkie masło, gęsie żółtka oraz przetarte kurze żółtka ugotowane na twardo. Zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na kilka mniejszych częśći.
Krok 1 - Kruche rogaliki z powidłami foto
2
każdą wałkujemy na szerokie koło i kroimy go na krzyż na 8 części.
Krok 2 - Kruche rogaliki z powidłami foto
3
Na najszerszym boku trójkąta nakładamy 1 łyżeczkę powideł i zwijamy rogaliki - układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym.
Krok 3 - Kruche rogaliki z powidłami foto
4
Wstawiamy do rozgrzanego do 180* piekarnika i pieczemy 15 minut.
Krok 4 - Kruche rogaliki z powidłami foto
5
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Krok 5 - Kruche rogaliki z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 07.08.2012 12:33
robę bardzo podobnie, tylko z jajkami kurzymi
misia53 01.06.2012 15:57
ja tam rogaliczki zawsze lubię...
Sroczka 08.02.2012 16:10
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak