Jajka po benedyktyńsku ze szpinakiem i sosem holenderskim

Jajka po benedyktyńsku ze szpinakiem i sosem holenderskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczywo tostowe

    2 kromki
  • jajko

    2 sztuki
  • szpinak

    100 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 mała
  • ocet

    1 łyżeczka
  • pomidorki koktajlowe

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa

    1 sztuka
  • oliwa z oliwek

    - -
  • masło

    100 ml
  • białe wino

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • żółtko

    3 sztuki
  • pieprz biały mielony

    - -
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu: masło rozpuścić w garnuszku. Trzepaczką rózgową ubić żółtka z sokiem z cytryny, odrobiną białego wina, solą i pieprzem. Powoli dodawać ciepłe masło, ciągle mieszając. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem oraz ew. świeżymi ziołami.

Na oliwie podsmażyć szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze, a następnie ułożyć na nich podsmażony szpinak. Do gotującej się wody z octem i solą wybić jajka i gotować 3 minuty na małym ogniu. Jajka w koszulkach wyjąć z wody, ułożyć na tostach ze szpinakiem, polać sosem i ewentualnie zapiec na złoty kolor. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MarchiochaKucharzy

22.12.2013 17:14
muszę takie zrobić:)

bietka

24.02.2013 17:13
super przepis :)

Ewa36

18.09.2012 20:48
ciekawe

jogobella231

17.03.2012 14:41
pycha

Teresa15

21.07.2011 16:04
Ciekawe zdjęcie...:D

jolaxa

21.06.2011 20:04
pycha

Dorota61

17.04.2011 18:49
pycha!

Magdalena80

26.03.2011 23:55
fajny przepis

Adamorek

09.03.2011 23:42
brzmi nieżle

berys18

21.02.2011 08:19
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat