Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:

mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 1 kostka
drożdże 50 gramów
mąka 4 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka

Na kruszonkę:

masło 50 gramów
cukier 60 gramów
mąka 100 gramów

Dodatkowo:

truskawki 1/5 kilograma
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Mleko, cukier i masło podgrzewać, aż cukier i masło się rozpuszczą. Do ostudzonej masy wbić żółtka i jajko - lekko ubić. Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wyrobić przez około 15 minut. Formę wysmarować olejem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować kruszonkę. Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, a po chwili mąkę. Następnie odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżka i ostudzić.

Wyrośnięte ciasto włożyć do formy. Ułożyć umyte i pokrojone owoce, a następnie posypać kruszonką. Piec około 40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 12.06.2012 07:36
lubię takie
Angelika10 17.03.2012 00:06
świetne ciacho
Kas2 08.03.2012 21:47
ale ładnie wyrosło
Jodaj 28.02.2012 13:31
uwielbiam takie ciasta z owocami :)
cooleczka 26.02.2012 17:53
aż zatęskniłam za latem ;)
Ada-Gaba 18.02.2012 12:28
pyszne
iziona 08.02.2012 09:02
Cudne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak