Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady wieprzowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety z karkówki 4 szt ( grubości około 1 cm )
sos chili słodko-pikantny 4 łyżka
pieprz 4 szczypta
sól 2 szczypta
Farsz:
olej 2 łyżka
mięso wieprzowe 300 g
pieczarki 4 szt średnie
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbek
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sos
cebula 1 szt mała
bulion 1 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 ziarno
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wieprzowe

4 kotlety z karkówki
( grubości około 1 cm )
4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
4 szczypty pieprzu
2 szczypty soli
Farsz:
2 łyżki oleju
300 g mięsa wieprzowego
4 średnie pieczarki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sos:
1 mała cebula
1 l bulionu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka maggi
1 łyżka sosu sojowo grzybowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki
100 ml wody

dodatkowo 3 łyżki maki do obtaczania rolad
wykałaczki


Mięso na farsz zmielić.
Oczyszczone pieczarki, paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć.
Następnie wrzucić cebulę i smażyć około 2 -3 minuty.
Na koniec dodać paprykę i czosnek i jeszcze chwilkę smażyć.
Gdy to przestygnie dodać do mięsa, następnie dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać masę.
Kotlety z karkówki umyć, osuszyć i cienko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować sosem chili.
Na każdy płat kłaść po porcji nadzienia i zawijać w rolady.
Spiąć wykałaczkami i obtoczyć je w mące.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć rolady z każdej strony na złoty kolor.
Po podsmażeniu przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Rolady przełożyć do rondelka, przelać zawartość patelni i zalać wszystko bulionem oraz dodać pozostałe przyprawy.
Na małym ogniu zostawić rolady i dusić około 25 minut.
Gdy będą miękkie ponownie wyjąć rolady na talerz.
Płyn przelać przez sitko, mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić nią sos.
Zagotować i włożyć rolady do gorącego sosu.
Takie rolady można podać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 09.02.2012 19:59
no pracowiet to danie :)
cukiereczek 09.02.2012 17:48
apetycznie
Agnieszka_B 07.02.2012 20:25
Zgadzam się - efekt końcowy wprost zachwyca...
SmacznaPyza 07.02.2012 19:44
bardzo ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak