Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
mięso mielone 40 dag
marchew 1 szt
ser feta 1 op
olej 1 łyżka
sos słodko-kwaśny 1 op.
jajko 2 szt.
śmietana 100 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Formę od tarty wyłożyć ciastem francuskim– ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 180° z włączonym termoobiegiem.
Krok 1 - Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim foto
2
Mięso mielone podsmażyć ze startą marchewką na 1 łyżce oleju, doprawić je sola i pieprzem.
Krok 2 - Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim foto
3
Dodać opakowanie sosu słodko-kwaśnego sosu z papryką, ananasem i pędami bambusa, przestudzić.
Krok 3 - Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim foto
4
Dodać pokruszony ser feta i jajka wymieszane ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wyłożyć całą przygotowaną masę. Formę wstawić do piekarnika.
Krok 4 - Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim foto
5
Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.
Krok 5 - Słodko-kwaśna zapiekanka mięsna na cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 21.02.2012 20:22
nie robiłem nigdy tarty, ale jak dorwę taką piękną formkę w swoje ręce... :o)
Agnieszka_B 07.02.2012 20:24
Zapowiada się bardzo smacznie:)
Mysiunia 07.02.2012 18:55
fajny pomysł:)
agabi
agabi 07.02.2012 18:12
ładnie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak