Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4-5 szt.
jajko 1-2 szt.
mąka tortowa kilka łyżek
sól do smaku
olej roślinny kilka łyżek
mięso gulaszowe 400 gram
cebula biała 2 szt.
przecier pomidorowy 150 gram
przyprawa do potraw do smaku
masło 1/2 kostki
surówka wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajo, mąkę, sól, pieprz, mieszamy. Na rozgrzanym oleju pieczemy placki - wielkość dowolna - mogą być na powierzchni całej patelni, lub 1/2. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
W garnku podsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy cebulę drobno posiekaną, przecier, mieszamy. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości mięsa. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy paprykę słodką oraz ostrą mieloną, mieszamy i smażymy około 2-3 minut. Po czym dodajemy do miękkiego już mięsa. Mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz jarzynką. Tak ugotowany gulasz polewamy na placek. Podajemy z dowolną surówką, całość obsypujemy - wg uznania oczywiście - suszoną natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 08.02.2012 09:26
ciekawy
Anna152 08.02.2012 09:26
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak