Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej słonecznikowy 1 l
pieczarki 600 gram
cebula biała 300 gram
pietruszka zielona 4 gałązki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
woda
estragon 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
śledzie 1 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę

Kroki postępowania

1
Jest to prosty przepis, który możemy przygotować dzień przed imprezą lub rano.Smak jest dość nietypowy , i idealnie pasujący jako zagryzka na karnawałowe domówki.Ja wszystko przygotowałam w wiaderku po śledziach, można go też przełożyć do słoików, Ilość składników jest przewidziana na dużą ilość gości.

Śledzie w słonej zalewie odsączamy zalewamy zimną wodą , odsączamy , zalewamy zimną wodą odstawiamy na 10 minut, odsączamy i znów czynność powtarzamy . Jest to bardzo ważne by uzyskać idealny smak śledzia nie wolno pomijać płukania śledzi , jeśli mamy czas pozwalamy odstać się śledziom w zimnej wodzie zmieniając ją 3-4 razy.Możemy też skorzystać z gotowych śledzi w oleju bez przypraw. Aby oceniać odsolenie śledzia wystarczy odkroić kawałek przed namoczeniem spróbować i porównywać. Płaty śledziowe dzielimy na 5 cm kawałki.Zasypujemy oregano, bazylią i estragonem mieszamy i odstawiamy.
Krok 1 - Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę foto
2
Pieczarki oczyszczamy , obieramy i kroimy w grubsze plasterki. W garnku zagotowujemy około 1,5 litra wody , wrzucamy pieczarki na wrzątek i mieszając gotujemy aż zmiękną około 10 minut.Następnie odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia , (możemy przelać zimna przegotowana wodą ,wystawić na balkon )
Krok 2 - Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę foto
3
Cebulę kroimy w pół plasterki , na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli i lekko zmięknie około 10 minut. Następnie zdejmujemy z patelni odstawiamy do schłodzenia.
Krok 3 - Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę foto
4
Śledzika mieszamy z przestygniętymi pieczarkami i cebulką, wrzucamy połamane gałązki pietruszki, Zalewamy całość olejem słonecznikowym tak by zatopić wszystkie kawałki śledzia. Całość odstawiamy na 4 godzinki do przegryzienia.
Krok 4 - Śledzie pieczarkowe w oleju pod wódeczkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 07.02.2012 11:54
na śledzika jak znalazł...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak