Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

duży pęczek botwinki 1
pęczka koperku 1/2
pęczka grubego szczypiorku 1/2
ząbki czosnku 1-2
łyżki koncentratu barszczu czerwonego 3-4
szkl. śmietany 18% 1/3
jajko 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka

Botwinę i zieleninę dokładnie opłukać, osączyć. Buraczki oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej. Łodygi i liście drobno posiekać. Osobno posiekać zieleninę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Buraczki zalać 2 szkl. wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, gotować 3 min., dorzucić posiekane łodygi i liście, gotować jeszcze 5 min. Dodać koncentrat barszczu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli, zahartować 2-3 łyżkami zupy, wlać do garnka, zagotować mieszając. Doprawić solą, 1-2 łyżeczkami octu jabłkowego, dosypać zieleninę. Podawać z dodatkiem jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 27.05.2012 16:57
uwielbiam
BernadettaP 06.09.2011 10:11
Botwinka i jajko, uhmmm, niebo w gębie :-)
Halusia 03.07.2011 10:40
Pycha!!!
Izabela/bella81 29.12.2010 12:28
uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak