Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z miętą

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 3 łyżeczki
mąka 1/2 kg
olej 1 łyżeczka
ziemniaki 60 dag
twaróg 30 dag
cebula 1 sztuka
mięta 5 dag
pieprz 2,5 łyżeczki
woda 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z miętą

w skaldnikach wymienionych na ciasto są :
1/2 kg mąka,
1 łyzeczka Sól,
1 łyżeczka olej,
3/4 szklanki woda


Wszytskie składniki , któe zostały wymienione w przepisie łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka, ktorego po nałożeniu farszu boki łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalic.

Odnośnie farszu, przyrządzamy go mianowicie w ten sposób:

Ugotowane ziemniaki, oczywiście takze obrane przed gotowaniem przepuszczamy przez maszynkę-2 razy.

Wrzucamy je do miski, dodajemy ser biały i przyprawy i MIĘTE (można dac więcej) mieszamy.

Cebule musimy zeszklić na patelni i dodac do farszu - wymieszac.

Do powstałych "kołek" na pierogi nakladamy farsz izlepiamy dokaldnie.

Pierogi wrzucamy na wrzącą i posoloną wodę. Wyjmowac gdy wypłyną na wierzch. NAjlepiej podawac ze skwareczkami..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 16.09.2013 16:45
tez robilam
fotoviderek 01.09.2013 09:28
Świetne pierogi :)
TEtalicha 03.03.2013 13:20
dzis ze znajoomymi rozwialam na temat takich pierogów
kasiek 30.07.2012 21:15
bardzo lubię
ewaa 12.07.2012 20:15
fajny pomysł
Angelika10 24.02.2012 00:29
ciekawy przepis
Ada-Gaba 11.02.2012 12:33
interesujący przepis
myycha13 06.02.2012 22:23
hmm może byc dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak