Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 50 dag
masło 100 g
drożdże 3 dag
cukier 1/2 szklanki
jajko 2
sól
jabłka 1 kg
mleko 1/2 szklanki
dżem morelowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

W pierwszej kolejności mleko podgrzewamy na niedużym ogniu. Do podgrzanego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru oraz rozdrobnione drożdże. Całość dobrze mieszamy ze sobą, a później masę tą odkładamy. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem. Do tego wbijamy jajka oraz dodajemy zrobiony wcześniej rozczyn. Do tego dodajemy również rozdrobnione masło. Wszystkie te składniki dobrze mieszamy ze sobą, a następnie ugniatamy na ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy, żeby wyrosło. Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy ze środka gniazda nasionek. Jabłka kroimy w małe kawałki. Jabłka mieszamy z dżemem morelowym, a następnie smarujemy tym rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy na roladę. Formę smarujemy dokładnie tłuszczem i kładziemy zwiniętą roladę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 23.04.2012 06:56
fajne
pioge7 07.02.2012 09:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak