Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy torcik

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dag
cukier 10 dag
masło 10 dag
masa
śliwki suszone 20
ser biały 15 dag
cukier 10 dag
masło 2 łyżki
jajko 3
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy torcik

CIASTO: Mąkę, cukier oraz rozdrobione masło bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Z tych składników ugniatamy ciasto. Tortownicę smarujemy tłuszczem, a następnie rozkładamy na niej ugniecione ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na złotawy kolor. MASA: Śliwki moczymy w wodzie. Najlepiej pozostawić je zamoczone w wodzie na całą noc. Wymoczone śliwki kroimy na pół i wyciągamy z nich pestki ( można użyć też śliwek suszonych już bez pestek). Śliwki układamy na upieczonym cieście. Se bardzo dokładnie mielimy, a w następnej kolejności ucieramy razem z żółtkami, masłem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do tego dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy. Masę tą dajemy na warstwą śliwkową i również pieczemy w 180 stopniach do czasu, aż masa serowa lekko zarumieni się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 07.02.2012 09:10
ale dobre :D
foczka-ks 06.02.2012 22:34
z śliwkami nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak