mazurek z masą jabłkowo cytrynową

mazurek z masą jabłkowo cytrynową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    25 dag
  • cukier

    25 dag
  • masło

    25 dag
  • żółtka

    8
  • masa

  • jabłka

    75 dag
  • cytryna

    2
  • bukier

    1/2 kg
  • Polewa:

  • cytryna

    1
  • cukier

    1/4 szklanki
  • białka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mąkę oraz cukier mieszamy razem. Do tego dodajemy rozdrobnione masło oraz wbijamy osiem żółtek. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą i ugniatamy na ciasto. Ciasto kładziemy na formę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na złotawy kolor. Jabłka bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy ze środka gniazda nasionek, a następnie kroimy w małe kawałeczki. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Pokrojone jabłka oraz wyciśnięty sok z cytryn mieszamy razem i dodajemy do tego jeszcze cukier. Te wymieszane składniki smażymy razem. Usmażoną masą smarujemy wcześniej upieczone ciasto, a tą masę polewamy zrobioną polewą.
POLEWA: Z cytryny wyciskamy sok, a następnie ucieramy go bardzo dokładnie z białkami oraz cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pioge7

07.02.2012 09:08
na pewno pyszny

foczka-ks

06.02.2012 22:34
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat