Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
margaryna 100 gram
olej do smażenia
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 300 gram
cukier 1 szklanka
spirytus1 1 kieliszek
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę i margarynę siekamy. Żółtka, cukier i śmietanę miksujemy, dodajemy spirytus. Powoli wlewamy do mąki i zarabiamy ciasto. Następnie zagniatamy twarde ciasto. Rozgrzewamy olej. Ciasto cieniutko wałkujemy. Wykrawamy prostokąty `ok 10 cm na 6. każdy nacinamy w środku i zawijamy przez otwór. Smażymy na złoty kolor na gorącym oleju. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.10.2013 00:16
Smażę je, pycha.
treonina 06.02.2012 18:38
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak