Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z jabłkami i gruszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
jaja 1 szt
sól do smaku
jabłka
gruszki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z jabłkami i gruszkami

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Do lekko przestudzonych dodać obie mąki, jajko, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Jabłka obrać ze skóry i podzielić na mniejsze cząstki, posłodzić lekko. Podobnie postąpić z gruszkami. Z ciasta formować małe placuszki, na każdym kłaść kawałek jabłka i kawałek gruszki, po czym zlepiać brzegu formując kulki. Gotowe wrzucać na osolony wrzątek i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.03.2012 19:07
świetne
Anna152 07.03.2012 08:46
super
cooleczka 06.02.2012 17:18
takich jeszcze nie jadłam, brzmi smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak