Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowe lokum

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
woda 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
syrop malinowy 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowe lokum

Kroki postępowania

1
Jest to klasyczny deser kuchni arabskiej. Jest bardzo prosty do zrobienia więc polecam każdemu. Do ganka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i szybko gotujemy. Gdy zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień i dolewamy syrop. Zostawiamy na ogniu przez co najmniej pół godziny często mieszając by masa się nie przypaliła. Całość powinna zredukować się o połowę
Krok 1 - Malinowe lokum foto
2
Płaskie naczynie smarujemy olejem, przekładamy na nie masę. Zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Malinowe lokum foto
3
Cukier puder wsypujemy do miseczki. Nóż opsypujemy cukrem i kroimy lokum w małe kawałeczki, które następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Można także odrywać kawałki dłońmi i formować kuleczki.
Krok 3 - Malinowe lokum foto
4
Jeśli chcecie otrzymać ładne kostki radzę zrobić od razu podwójną porcję a masę wlać do takiego naczynia by wysokość masy odpowiadała wielkości kostki. Smacznego!
Krok 4 - Malinowe lokum foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 17.07.2012 15:21
Fajne :)
cooleczka 06.02.2012 18:01
fajne :)
Dorota76 06.02.2012 17:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak