Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z warzywami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dkg wątróbki drobiowej 30
nieduży brokuł albo 1/2 większego 1
strąka papryki czerwonej i żółtej po 1/2
kawałek pora ok. 10 cm 1
garść posiekanego grubego szczypioru 1
łyżeczki oliwy 2
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:
cukier do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z warzywami

Wszystkie warzywa umyć, osączyć. Od brokuła odciąć łodygę i obrać ją ew. ze zdrewniałych części - środek jest soczysty. Pokroić go w kostkę a kwiat podzielić na małe różyczki. Pora posiekać w cienkie półplasterki, papryki i cukinię (razem ze skórką) pokroić w kosteczkę. Wątróbkę dokładnie oczyścić z żyłek, pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć wątróbkę aż się całkiem zetnie - wystarczy po 2 min. z obu stron - przełożyć na talerzyk. Na patelnię wrzucić łodygę brokuła, oprószyć szczyptą cukru, podlać 3-4 łyżkami wody i poddusić pod przykryciem ok. 3 min.. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć całość solą i pieprzem, i dusić jeszcze ok. 3 min.. Na koniec dodać szczypior i wątróbkę, wymieszać i dusić chwilę aby smaki się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcela 15.02.2012 12:31
Nie lubię watróbki ale bym się skusiła
MAŁY 26.12.2010 18:53
to lubię .
Ewa104 05.07.2010 15:12
Smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak